"Je ziet alles heel anders en veel beter door ogen die gehuild hebben"
Keuze hoortoestellen

We onderscheiden vier soorten hoortoestellen:
  • achter het oor (AHO)
  • luidspreker in het oor (LIHO)
  • in het oor (IHO)
  • volledig in de gehoorgang (CIC, completely in channel)


Welk type hoortoestel het best bij u past hangt af van veel factoren, zoals uw gehoorverlies, vorm van de gehoorgang, luisterbehoeften, uw smaak qua design, financiële mogelijkheden, vorige ervaringen met hoortoestellen en medische factoren zoals gevoeligheid voor oorontstekingen of bepaalde materialen. AHO en LIHO worden in Nederland het meest verkocht.


Achter het oor

De naam zegt het al, een AHO wordt achter-het-oor gedragen. Een AHO kan worden gedragen met een toonbochtje en maatwerk oorstukje of met een zogeheten thin tube, ofwel dun hol slangetje met een zachte siliconen eartip. Dit laatste heet een open aanpassing. Een open aanpassing draagt comfortabel en went meestal snel, maar is niet geschikt voor mensen met een groot gehoorverlies in de lage tonen. De tijd van lelijke “bruine banaantjes” achter het oor ligt achter ons. Tegenwoordig zijn er AHO’s in vele modellen, afmetingen en modieuze kleuren. Ze zijn geschikt voor alle gehoorverliezen, van licht tot (zeer) zwaar

. voorbeeld AHO


Luidspreker in het oor

Een bijzondere uitvoering van een AHO is de LIHO, ook wel RIE (receiver in ear) genoemd. Hierbij is de techniek gesplitst in twee delen: het hoortoestel dat achter het oor zit en een klein luidsprekertje dat in de gehoorgang wordt gedragen. Het luidsprekertje wordt voorzien van een siliconen eartip of een maatwerk oorschaaltje waar het luidsprekertje in vastgeklikt wordt. Het toestel en de luidspreker zijn via een dun snoertje met elkaar verbonden. Bij een LIHO komt het geluid zuiverder aan bij het trommelvlies en het toestel kan heel klein en fraai worden gemaakt. De kleinste LIHO’s hebben geen luisterspoel (ringleiding, ofwel T-stand). Een LIHO is geschikt voor lichte, matige en zelfs vrij zware gehoorverliezen, afhankelijk van merk/type.
LIHO

In het oor

IHO's zijn hoortoestellen die in de gehoorgang of oorschelp worden geplaatst. Ze corrigeren een klein tot matig gehoorverlies. U kunt ze op een discrete en onopvallende manier dragen. Dit hoortoestel is niet voor alle typen gehoorverlies geschikt, omdat door het zeer kleine formaat minder versterking mogelijk is. Niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang en mensen die veel oorsmeer produceren en/of snel last van oorontsteking hebben.
IHO

Volledig in de gehoorgang

Deze hoortoestellen worden ook wel CIC (Completely in Channel) genoemd. Deze ontzettend kleine toestellen worden helemaal in de gehoorgang ingebracht. Alleen het draadje waarmee u het toestel in- en uitdoet steekt een beetje uit, maar die is nagenoeg onzichtbaar. Niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang en mensen die veel oorsmeer produceren en/of snel last van oorontsteking hebben.
CICLees meer over de voor- en nadelen van deze vier hoorsystemen op www.hoorwijzer.nl

Centrum voor certificatie

 
Engelsman Optiek & Auditiek
Hoofdstraat Obergum 8
9951 AH Winsum
Bellen
Telefoon: 0595-444069